Designingenjör

Designingenjör

En akademisk titel
Designingenjör är en akademisk titel som kombinerar ingenjörskunskaper med industridesign. I arbetet som designingenjör får man insikt i flera delar av produktutvecklingsprocessen, från ax till limpa, det vill säga från idé till färdig produkt.

En del designingenjörer arbetar som innovationskonsulter ofta med olika fokus som exempel design strategi och design engineering. Oftast arbetar man som designingenjör i team med andra.

 

En sann ingenjörskonst
För innovatörer kan designingenjörer bistå med sin ingenjörskonst för att katalysera, det vill säga medverka på ett pådrivande sätt i innovationsprocessen. En designingenjör hjälper med sin expertkompetens till med att se till att innovatörens idé kan visualiseras genom att ta fram bland annat CAD/CAM-ritningar och funktionsprototyper. Resultatet av god nordisk design och inredning återfinns hos Nordic Design Collective.

 

Till arbetsuppgifterna hör
En designingenjör kan arbeta med följande uppgifter; ta fram nödvändiga ritningar som ligger till grund för att göra prototyper och senare för utveckling av själva produktionsprocessen med allt vad den innebär i form av utvecklande av verktyg, materialval och eventuell produktionslinjer för eventuell sammansättning av olika delar och slutmontering.

Efter, eller mer eller mindre parallellt, med arbetet med ritningar, är nästa steg att skapa en modell av produkten för fortsatt granskning. En prototyp är antingen funktionell eller icke-funktionell. Den icke-funktionella prototypen används för att kontrollera form och passform., medan den funktionella prototypen används för att testa om idén fungerar på det avsedda sätt som innovatören tänkt sig.

Den färdiga produkten kanske behöver förändras eller korrigeras av olika anledningar, varför en industridesigner kan komma att följa en produkt genom hela dess livscykel.

 

Arbetsområden för en designingenjör
Inom yrkeslivet kan en designingenjör arbeta både som anställd och som egenföretagare, själv eller i bolag tillsammans med andra. Som designingenjör kan man specialisera sig och arbeta med särskild inriktning som industridesigner, produktutvecklare, konstruktör, produktplanerare men även i en roll som designinköpare eller projektledare med mera.

 

Här kan du utbilda dig till designingenjör
Vid följande högskolor och universitet kan du utbilda dig till designingenjör, ofta kallad Design Engineer (även i Sverige).

I Stockholm återfinner du den eftertraktade utbildningen på Kungliga Tekniska högskolan – designingenjörsutbildning. I Göteborg finner du den på Chalmers Designingenjörsprogram. På Högskolan i Skövde, finner du också en designingenjörsutbildning.

Karlstads Universitet erbjuder utbildningen i deras Innovation- och designingenjörsprogram.

Jobba som designer

Jobba som designer

Att arbeta med design innebär egentligen att man arbetar med att utforma produkter eller tjänster och ta fram nya lösningar på problem av olika slag. Ibland handlar det mer om yta, och ibland handlar det framförallt om funktion. Det finns en mängd olika förgreningar inom detta breda yrke. De vanligaste kategorierna är kanske grafisk design, industridesign, modedesign och webbdesign. För den som är intresserad av att utbilda sig till designer finns det idag många vägar att gå. Många av de stora universiteten erbjuder utbildningar på kandidat- och masternivå, men man kan också läsa en kurs på en folkhögskola eller en privatskola.

 

Grafisk design och kommunikation
Idag handlar en stor del av designyrket om kommunikation. Företag måste särskilja sig från konkurrenterna och etablera en tydlig och stark identitet. En designer har ofta till uppgift att se till att företagets produkter eller tjänster ligger i linje med identiteten som företaget vill förmedla till sina kunder. Det gäller därför ofta att man har en god förståelse för hur marknaden fungerar och hur man ska göra för att få kundernas uppmärksamhet och förtroende. Många företag vill att deras produkter och tjänster ska presenteras på ett enhetligt sätt, och detta är oftast en utmaning för en grafisk designer som måste kunna presentera en genomgripande idé om hur företagets visuella identitet ska se ut. Detta handlar inte bara om yta och utseende, utan också om att kunderna ska förstå företagets budskap. Vi kommunicerar i allt högre utsträckning med bilder, och att kunna använda effektiva visuella grepp för att nå ut med information om en särskild produkt eller tjänst är en typ av kompetens som i allra högsta grad värdesätts hos en grafisk designer.

 

Hur arbetar en grafisk designer?
Grafisk design är ett område som i sig kan delas upp i flera underkategorier. Många formgivare arbetar inom en nisch, så som trycksaker, livsmedel eller media. Det är idag också vanligt att man som grafisk designer arbetar uteslutande med formgivning av webbsidor, och då kallas webbdesigner. Detta är ett område som kräver en del särskild kompetens, som att man har åtminstone grundläggande kunskaper i programmering. Även detta område kan dock delas upp i flera ytterligare kategorier, där en del jobbar med teknisk design och andra mer med den estetiska formgivningen av webbsidan. Oavsett vilken nisch man arbetar inom när det gäller design så är det viktigt att man har god datorvana, eftersom nästan all formgivning idag sker med hjälp av datorprogram såsom Photoshop. Arbetsförmedlingen har en guide till dig som vill veta mer om hur en grafisk formgivare arbetar och vilka typer av krav som ställs för att man ska kunna konkurrera om jobben.