Vad kännetecknar bra design?

Ett ganska effektivt mått på vad som är bra design är att bedöma i vilken utsträckning formgivningen klarat tidens tand. Är ett designat objekt attraktivt, som annat än ren kuriosa, efter flera decennier? Då är det förmodligen rätt att tala om bra design. Med den metoden är det dock svårt att avgöra vad som är bra design när det gäller nytillverkade objekt. I den här texten ska vi titta på några produkter som vi menar är bra exempel på lyckad, modern, design och på ytterligare några kriterier man kan använda vid sin bedömning.

Utseende och funktionalitet

Design är i regel en fråga om både utseende och funktion. Bra design löser problem eller förbättrar funktioner samtidigt som slutresultatet är tilltalande för ögat. En stor del av alla föremål vi ser i handeln är mer eller mindre kopior av andra föremål. De har lånat former och funktioner som visat sig vara framgångsrika. För att det ska vara fråga om bra design som dessutom är innovativ måste det handla om ett föremål som prövar nya lösningar. Bilen Honda Civic får en helt ny design i och med senaste versionen, där har man genomfört en innovativ förändring av en beprövad idé.

Kända exempel på bra design

Något som många förknippar med bra design idag är företaget Apples produkter. Trots att marknaden för datorer, surfplattor och mobiler är så stor var man länge nästan ensamma om att satsa extra på att ta fram snygga och ergonomiska produkter i smidigt format. När det gäller elektronik är design även fråga om ett väl designat gränssnitt som många användare uppskattar. Nordisk möbeldesign är full av exempel på möbler som aldrig går ur tiden eftersom de är både snygga och funktionella samt, i någon mån, intressanta, åtminstone för andra designers. Många av Ikeas produkter kan sägas vara bra design i den bemärkelsen att de tillverkas på ett kostnadseffektivt sätt.

pulse