Tv-program om design

På TV finns det mycket att titta på. Oavsett om du är en aktiv TV-tittare eller ej, så har du nog ibland kollat på inredning- och designprogram. Ett väldigt poppis program, som funnits i många år (nästan 20!) och traditionellt visats på TV4, är Äntligen Hemma. Martin Timell och hans son visade sina ansikten i TV-rutan redan 1997. Martins glada skämt och hurtiga sätt gjorde snabbt att programmet fick en stor tittarpublik. I programmet visar Martin hur man själv kan bygga om sitt hem, och Hanna visar hur man på bästa sätt inreder och dekorerar fint i sina olika rum.

Utländska program

Förutom Äntligen Hemma finns en uppsjö av andra program som behandlar inredning och design, t.ex den amerikanska succén Extreme Home Makeover, som sänds på TV3. Programmet går ut på att välja ut en familj från många sökande och totalrenovera deras hus. Många gånger rivs huset ner till grunden och på mindre än en vecka ska det byggas upp på nytt, inredas, dekoreras och skräddarsys för familjen som ska bo där. I de fall där någon i familjen är funktionsnedsatt, t.ex. är rullstolsburen, byggs ofta en ramp eller hiss i anslutning till huset, vilket gör tillvaron otroligt mycket lättare för de boende. Förutom själva renoveringen så får familjen också alltid nya vitvaror, trädgårdsmöbler, pengar och presentkort. De flesta deltagare som får äran att vara med i programmet kommer ofta från svåra ekonomiska eller sociala förhållanden. Efter att orkanen Katrina svept över New Orleans lämnades många familjers hus i spillror, och då var det många som sökte till programmet.

unidas2.se

Svenska program

Äntligen Hemma och Extreme Home Makeover har vi avklarat, då går vi vidare på listan. Simon & Tomas var ett inrednings- och designprogram som hade premiär på svensk TV år 2007. Programmet sändes fram till 2009, i totalt fyra säsonger. Programmet kom som en efterföljare till Från koja till slott, vilket var ett svenskt makeover-program, med lite liknande koncept som Extreme Home Makeover. Det fokuserade mer på bygg och renovering än design, medan det senare programmet i stort sett enbart handlade om hur man på snyggast sätt förvandlar sitt tråkiga hem med hjälp av designtips från experterna. Ett annat inredningsprogram är Roomservice, som sändes i hela 19 säsonger. Det var ett utav de mest framgångsrika program som visats på svensk TV. Vill du titta på gamla säsonger av någon av dessa program är det bara att gå in på Kanal 5’s och TV3’s hemsida och leta dig fram till playtjänsten. Äntligen Hemma sänds fortfarande så det kan du titta på som vanligt på TV4.

pulse