Frilansa som designer

Att frilansa låter för många som en drömtillvaro där man kan jobba varifrån man vill och själv bestämma vilka uppdrag man ska ta sig an. Verkligheten är dock betydligt mindre idyllisk, och om man funderar på att ta steget från en fast anställning till att bli frilansande designer är det några saker man bör planera för.office-620823_640

En av de första sakerna du kommer att märka är att konkurrensen är hård på arbetsmarknaden för designers. För att säkra ditt uppehälle och göra dig attraktiv på marknaden bör du därför hitta en specialisering som du vill fördjupa dig i. Genom att nischa dig till ett särskilt område som du gör dig själv till expert inom ger du dig själv större möjligheter att förhandla till dig ett högre arvode.

En annan sak som du bör börja arbeta med på en gång är att bygga upp ditt varumärke. Något att ha i åtanke under detta arbete är att du representerar dig själv, och inte ett stort företag. Våga därför vara personlig i din marknadsföring.

Även om man har möjlighet att arbeta varifrån man vill som frilans, kan det till en början vara en bra idé att arbeta hemifrån istället för att hyra in sig i en kontorslokal. Detta eftersom man vill försöka hålla de fasta kostnaderna så låga som möjligt under uppstartsfasen. Däremot finns det inget som säger att man inte kan ta med sig datorn ut om det är vackert väder, eller sätta sig på ett kafé och arbeta om man vill ha lite mänsklig kontakt.

Något som däremot kan vara värt en investering i början är att anlita en revisionsbyrå. Det behöver inte kosta så mycket som många tror, och det sparar dig många timmar som du annars skulle lagt ner på bokföring. Även factoring kan vara en ekonomitjänst som är värd pengarna, eftersom även det besparar dig administrativ tid som du istället kan lägga på marknadsföring eller på att jaga kunder. Fakturino kan hjälpa dig med just factoring.

Om du går över till att frilansa måste du räkna med att få mindre pengar i plånboken. Undersökningar bland frilansande designers visar att de anser att de tjänar mindre pengar än när de var anställda. Men samma undersökningar visar också att de anser att de har mer fritid än tidigare – vilket kan vara värt mycket mer.

pulse