Food design

Food design, att designa mat, har blivit ett stort och växande designområde på mer än ett plan. Den som arbetar, eller vill arbeta, med food design behöver antingen utbilda sig särskilt eller för den som redan är utbildad inom design eller inom gastronomin kan behöva fortbilda sig. För det händer mycket på området.

Industridesigners önskar måhända profilera om sig från traditionell industri design till just food design. Ett nytt hett och trendigt designområde.

 

Sensorisk Analys
Vid food design använder man sig av sensorisk analys. Den sensoriska analysen utgår från en förståelse för människans anatomi och fysiologi och då särskilt hur vi varseblir smaker och dofter. Med den kunskapen underlättas skapandet av nya rätter, nya kombinationer av olika ingredienser till utvecklandet av nya recept och processer för framtagning av ny annorlunda föda både till människor och djur.

 

Produktutveckling
En food designer utgår från den sensoriska analysen vid produktutvecklingen. Liksom inom andra slags affärsområden behöver man dessutom ha kunskaper i projektplanering- och ledning samt kvalitetssäkring. Rustad med sina kunskaper tar food designern tillfället i akt att utveckla även kringprodukter till sin produkt. Vinproducenter som tillsammans med en food designer har utvecklat ett nytt vin, kan tänkas lansera det nya vinet i för vinet särskilt designade, formgivna flaskor, naturligtvis tillsammans med ett vinställ och matchande korkskruv som passar de nya flaskorna och deras innehåll.

three tiramisu cake with strawberries and spoons on dark wooden

three tiramisu cake with strawberries and spoons on dark wooden

 

Utbildningar i food design
Som väl är finns det numera utbildningar i allt från sensorisk analys till produktutveckling. Vid Umeå universitet kopplas dessa ämnen ihop med teoretisk utbildning i traditionell produktutveckling, marknadsanalys, kvalitetssäkring och projektplanering för att inte glömma utveckling och skapande av nya recept.

I Milano designhuvudstaden kommer Scuola Politecnica di Design (SPD) tillsammans med International University of Languages and Media (ILUM) lansera en Master i Food Design i mars 2015. En både unik och exklusiv utbildning för framtida food designers.

 

Spektakulär framtid
Vi kommer att undra och förundras över utvecklingen inom food design. Från vårt grannland i nordväst, Island, designade Búi Bjarmar Aðalsteinsson, en högskolestudent, vad som kallas The Fly Factory. En maskin som tillverkar måltider av insektslarver. Bland annat patéer och bakverk. Chokladkaka någon?

pulse